Η Μεγάλη Αγορά της Κωνσταντινούπολης

 Το Μεγάλο Παζάρι (τούρκικα: Kapalıçarşı, που σημαίνει "Σκεπαστή Αγορά", επίσης Büyük Çarşı, που σημαίνει "Μεγάλη Αγορά") στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες σκεπαστές αγορές στον κόσμο, με 61 σκεπαστούς δρόμους και πάνω από 4.000 καταστήματα σε μια συνολική έκταση 30.700 m2, προσελκύοντας καθημερινά 250.000 έως 400.000 επισκέπτες. Το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης θεωρείται συχνά ως ένα από τα πρώτα εμπορικά κέντρα στον κόσμο.

Με 61 δρόμους και πάνω από 4.000 καταστήματα, το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης είναι μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες αγορές στον κόσμο.

    https://www.instagram.com/p/CAE6JSkHVoB/

Η προέλευση του Μεγάλου Παζαριού της Κωνσταντινούπολης χρονολογείται από την εποχή του σουλτάνου Μεχμέτ Β' τον 15ο αιώνα.

Η κατασκευή του πυρήνα του μελλοντικού Μεγάλου Παζαριού ξεκίνησε το χειμώνα του 1455/56, λίγο μετά την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, και ήταν μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την τόνωση της οικονομικής ευημερίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο σουλτάνος Μεχμέτ Β΄ ανέθεσε ένα οικοδόμημα αφιερωμένο στην εμπορία υφασμάτων. Η ανάλυση της τοιχοποιίας δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της δομής προέρχεται από το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, αν και ένα βυζαντινό ανάγλυφο που αναπαριστά έναν αετό των Κομνηνών, το οποίο εξακολουθεί να περικλείεται στην κορυφή της Ανατολικής Πύλης (Kuyumcular Kapisi) του Bedesten έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετούς μελετητές ως απόδειξη ότι το οικοδόμημα ήταν βυζαντινό. Εκτός από τα Bedesten, αρχικά οι κατασκευές του Μεγάλου Παζαριού ήταν χτισμένες με ξύλο, και μόνο μετά την πυρκαγιά του 1700, ξαναχτίστηκαν με πέτρα και τούβλα και καλύφθηκαν. Όλα τα οικοδομήματα του παζαριού, εκτός από την αγορά των εμπόρων γούνας, μια μεταγενέστερη προσθήκη που είναι διώροφη, είναι μονώροφα. Οι στέγες καλύπτονται κυρίως με κεραμίδια, ενώ το τμήμα που κάηκε το 1954 χρησιμοποιεί σήμερα άσφαλτο.


Η αρχιτεκτονική του χώρου διατηρεί ακόμη τα κύρια χαρακτηριστικά του, αλλά πολλές καταστροφές έχουν πλήξει την περιοχή. Πυρκαγιές και σεισμοί με την πάροδο των ετών σήμαιναν ότι χρειάστηκαν διάφορες ανακαινίσεις. Η σημερινή του μορφή, με επιφάνεια 45.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι αποτέλεσμα των βελτιώσεων που έγιναν μετά το σεισμό του 1984.







Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: