Ca'n Terra: Το Ensamble Studio στη Μινόρκα της Ισπανίας

Το Ensamble Studio μοιράστηκε νέες εικόνες από το Ca'n Terra, μια κατοικία  που καταλαμβάνει το υπόγειο τοπίο της Μενόρκα, στην Ισπανία. 

Η περιγραφή του κειμένου παρέχεται από τους αρχιτέκτονες: 

Το Ca'n Terra είναι το σπίτι της γης ,  χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό ως αποθήκη πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και αργότερα εγκαταλείφθηκε, για να ξαναβρεθεί δεκαετίες αργότερα και να έρθει να γίνει αρχιτεκτονική. Eνα μεγαλειώδες σπήλαιο σκαλισμένο με το χέρι, και ορυκτή φύση στο νησί της Μενόρκα. Η εύρεση αυτού του ανασκαμμένου χώρου στα σπλάχνα της γης και η επανεφεύρεση της χρήσης του συνεπάγεται τη συγγραφή μιας νέας ιστορίας που μπορεί να τον σώσει από την εγκατάλειψή του. Αν η ιστορία του πολιτισμού εξελίχθηκε μετασχηματίζοντας ιδέες σε ύλη, εδώ η διαδικασία αντιστρέφεται.

Μπαίνουμε στο χώρο όπως θα έκαναν οι εξερευνητές, εξοπλισμένοι με την τεχνολογία που διευρύνει την όρασή μας στο σκοτάδι.  Tο μάτι του αρχιτέκτονα, που κατευθύνει, ερμηνεύει, δημιουργεί ξανά το χώρο, ολοκληρώνοντάς τον με λειτουργίες που είναι οικείες της πέτρας: νέες τομές για να χτίσουμε χρησιμοποιώντας τον αέρα και το φως. Τρεις φεγγίτες σκαλίζονται στις πιο σκοτεινές γωνίες για να φωτίζουν και να αερίζουν φυσικά τον χώρο. Οι πέτρινες επιφάνειες καθαρίζονται σχολαστικά από τη μούχλα και τη βρωμιά που έχει συσσωρευτεί. Hμιδιαφανείς κουρτίνες για να οριοθετήσουν τις περιοχές οικειότητας. Τα μηχανικά συστήματα ενσωματώνονται σε μια σειρά από χυτές πλάκες που ακολουθούν την τοπογραφία του σπηλαίου και αναμειγνύουν τσιμέντο με σκόνη Mares για να δημιουργήσουν μια νέα πέτρα. Οι ηλιακοί συλλέκτες, η σηπτική δεξαμενή και η δεξαμενή νερού επιτρέπουν τη χρήση του εκτός δικτύου.


Η αρχιτεκτονική εμφανίζεται και μπορούμε να την κατοικήσουμε. Αντί για την επιβλητική δράση που συχνά ασκούμε στο περιβάλλον, προτείνουμε ένα ταξίδι στο εσωτερικό της ύλης και αναγνωρίζουμε την ομορφιά των χώρων που περιμένουν να κατοικηθούν. Πρόκειται για ένα έργο που αναζητά με τόλμη την ισορροπία μεταξύ φύσης και τεχνουργήματος, μεταξύ ιστοριών και εποχών, μεταξύ ανθρώπων και περιβάλλοντος.












Φωτογραφίες απο  Iwan Baan


Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: