Εγκαταλελειμμένα σανατόρια σε όλο τον κόσμο

 Τα σανατόρια ήταν νοσοκομεία που αντιμετώπιζαν κυρίως τη φυματίωση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Με την έλευση των ιατρικών εφευρέσεων, όπως τα αντιβιοτικά, τα περισσότερα σανατόρια αντιμετωπίζουν σταδιακά την κατεδάφιση. Ακολουθούν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εγκαταλελειμμένα σανατόρια σε όλο τον κόσμο.

Sanatório Albergaria Grandella στη Lousa, Πορτογαλία

Το Sanatório Albergaria Grandella είναι ένα ημιτελές κτίριο σε σχήμα αστεριού που προοριζόταν ως σανατόριο για τη θεραπεία της φυματίωσης. Η διαδικασία κατασκευής ξεκίνησε το 1919- ωστόσο, η έλλειψη επενδύσεων και το εμβόλιο (BCG) οδήγησαν στην αναστολή της κατασκευής. Έκτοτε. υπήρξαν διάφορα σχέδια που αποσκοπούσαν στην προσαρμογή της δομής για άλλες εγκαταστάσεις. Παρ' όλα αυτά, όλα απέτυχαν, ενώ υπήρξε ακόμη και δημόσια συζήτηση για το αν θα έπρεπε να κατεδαφιστούν τα ερείπια. Σήμερα, αυτό το ιδιόκτητο ερείπιο τελεί υπό προστασία στην παρούσα κατάστασή του.




Σανατόριο Beelitz-Heilstätten στο Branderburg, Γερμανία

Η κατασκευή του σανατόριου Beelitz-Heilstätten πραγματοποιήθηκε το 1902 για να θεραπευτούν οι ασθενείς με φυματίωση, οι οποίοι ήταν κυρίως εργάτες που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στο Βερολίνο. Το σανατόριο διέθετε επίσης έναν ξεχωριστό σιδηροδρομικό σταθμό που οδηγούσε στη μεγάλη δομή στη μέση ενός δάσους. Αργότερα χρησίμευσε ως στρατιωτικό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια έγινε σοβιετικό στρατιωτικό νοσοκομείο αφού ο Κόκκινος Στρατός ανέλαβε το σανατόριο το 1945. Με την πάροδο των δεκαετιών, το δάσος Alpenhaus κατέλαβε τα ζοφερά ερείπια του σανατόριου.




Σανατόριο Imereti στο Tsqaltubo, Γεωργία

Χτισμένο το 1961, το Sanatorium Imereti χρησίμευε ως θέρετρο σπα σε σταλινικό αρχιτεκτονικό στυλ. Τη δεκαετία του 1990, το σανατόριο φιλοξένησε ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους λόγω της σύγκρουσης στην Αμπχαζία. Ωστόσο, η δομή αντιμετώπισε προφανώς διαταραχές τη δεκαετία του 2010.





Sanatorium du Vexin, Aincourt, Γαλλία

Χτισμένο τη δεκαετία του 1930, το Sanatorium du Vexin είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα του είδους του. Αρχικά, ήταν ένα κέντρο θεραπείας για τη φυματίωση, αλλά χρησίμευσε και ως στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταξύ 1940 και 1942. Μετά τη μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης στα μέσα του 20ού αιώνα, το σανατόριο ανέλαβε διεπιστημονικό σκοπό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το συγκρότημα έπεσε θύμα βανδαλισμού. Παρ' όλα αυτά, για το 2023 έχει προγραμματιστεί ένα τεράστιο κτηματομεσιτικό έργο.






Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: