Sigiriya: Ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά της Σρι Λάνκα

Η αρχαία πόλη Sigiriya, που βρίσκεται στην κεντρική περιφέρεια Matale της Σρι Λάνκα, είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η πόλη είναι γνωστή για το εκπληκτικό βραχώδες φρούριο, τη μαγευτική θέα και τη συναρπαστική ιστορία της που καλύπτει πάνω από 2.000 χρόνια.


Το αποκορύφωμα ενός ταξιδιού στη Sigiriya είναι το βραχώδες φρούριο, επίσης γνωστό ως Lion Rock. Πρόκειται για μια τεράστια στήλη βράχου που υψώνεται 200 μέτρα πάνω από τη γύρω ζούγκλα. Το φρούριο χτίστηκε από τον βασιλιά Kasyapa τον 5ο αιώνα μ.Χ. ως βασιλικό παλάτι και αμυντικό οχυρό. 

Ο Κασγιάπα Α΄ , ήταν βασιλιάς της Σρι Λάνκα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 473 έως το 495 μ.Χ. Ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της βασιλικής δυναστείας Moriya της Σρι Λάνκα. Στον Κασγιάπα αποδίδεται η κατασκευή της ακρόπολης Σιγκιρίγια και της γύρω πόλης[3] Απέκτησε το θρόνο ανατρέποντας τον πατέρα του, βασιλιά Ντατουσένα, και σφετεριζόμενος τον αδελφό του και νόμιμο διάδοχο του θρόνου, Μογκαλλάνα, με πραξικόπημα στο παλάτι. Φυλάκισε και αργότερα καθήλωσε τον πατέρα του. Ο Κασγιάπα ήταν επίσης γνωστός ως Πίθρου Γκαθάκα Κασγιάπα (Κασγιάπα ο πατροκτόνος), μετά από αυτό το περιστατικό. Αργότερα νικήθηκε από τον Moggallana, ο οποίος είχε καταφύγει στη Νότια Ινδία και επέστρεψε με στρατό για να ανακτήσει τον θρόνο. Ο Κασγιάπα σκοτώθηκε στη μάχη που ακολούθησε.

Αν και ο Κασγιάπα ήταν ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά, δεν ήταν ο διάδοχος του θρόνου. Ο Moggallana ήταν ο γιος της βασιλικής συζύγου και ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου (αλλά ο βασιλιάς Dhatusena όρισε τον Kassapa ως επόμενο βασιλιά), ενώ ο Kassapa γεννήθηκε από μη βασιλική σύζυγο. Ωστόσο, ο Κασιάπα προσπάθησε να αποκτήσει το θρόνο σφετεριζόμενος τον Μογκαλλάνα. Τον βοήθησε ο διοικητής του στρατού του βασιλιά, ο Μιγκάρα, ο οποίος ζητούσε εκδίκηση για μια διαφωνία μεταξύ του ίδιου και του βασιλιά. Με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση του Μιγκάρα, ο Κασγιάπα πραγματοποίησε πραξικόπημα στο παλάτι και ανέτρεψε τον Ντατουσένα.

Ο Dhatusena φυλακίστηκε και ο Kashyapa έγινε βασιλιάς της χώρας το 473, ως ο δεύτερος βασιλιάς της δυναστείας Moriyan της Σρι Λάνκα. Ωστόσο, ο Μογκαλλάνα κατέφυγε στη Νότια Ινδία, φοβούμενος ότι ο αδελφός του θα τον δολοφονούσε. Ο Μιγκάρα οδήγησε τον Κασιάπα να πιστέψει ότι ο Ντατουσένα είχε κρυμμένους θησαυρούς μεγάλου πλούτου και ο Κασιάπα απαίτησε αυτούς τους θησαυρούς από τον φυλακισμένο βασιλιά. Ο Dhatusena οδήγησε τους αιχμαλώτους του στην Kala wewa, μια μεγάλη αρδευτική δεξαμενή που είχε κατασκευάσει, και του είπε ότι ήταν ο μοναδικός θησαυρός που είχε. Εξοργισμένος με αυτό, ο Κασιάπα έβαλε να δολοφονήσουν τον πατέρα του, βυθίζοντάς τον σε έναν τοίχο (μια εναλλακτική ιστορία είναι ότι θάφτηκε ζωντανός στον τοίχο του φράγματος της Κάλα ουέβα.

Ο Κασιάπα ντροπιάστηκε στο κοινό και στους μπίκχους και έλαβε το όνομα Pithru Ghathaka Kashyapa, που σημαίνει Κασιάπα ο πατροκτόνος. Εξαιτίας αυτού, και φοβούμενος επίθεση από τον Μογκαλλάνα, ο Κασγιάπα μετέφερε την πρωτεύουσα και την κατοικία του από την παραδοσιακή πρωτεύουσα της Ανουρανταπούρα στην πιο ασφαλή τοποθεσία του βράχου Σιγκιρίγια. Στη Sigiriya, κατασκεύασε μια μεγάλη ακρόπολη και μια περίτεχνη πόλη. Το παλάτι του χτίστηκε στην κορυφή του βράχου Sigiriya[6].


Η Sigiriya επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα λόγω του στρατηγικού πλεονεκτήματος που θα έδινε στους υπερασπιστές κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Γύρω από την πόλη χτίστηκαν μεγάλες επάλξεις και τάφροι. Ένας περίτεχνος και μεγάλος κήπος χτίστηκε γύρω από τον βράχο. Οι κήποι αυτοί αποτελούνταν από διάφορες πισίνες, σιντριβάνια και άλλες κατασκευές. Ένα πολύπλοκο υπόγειο σύστημα άρδευσης τροφοδοτούσε με νερό αυτές τις πισίνες και τα σιντριβάνια και τα σιντριβάνια λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Οι κατασκευές στην κορυφή του βράχου Sigiriya περιλαμβάνουν το παλάτι του βασιλιά μεταξύ πολλών άλλων κτιρίων και πισινών. Οι τοιχογραφίες της Sigiriya, οι οποίες απεικονίζουν κοπέλες που μεταφέρουν λουλούδια, δημιουργήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Kashyapa στη Sigiriya.Ο τοίχος με τους καθρέφτες που είναι επίσης γνωστός ως Ketapath Pawura είναι ένα άλλο σημαντικό δημιούργημα.

Ο Moggallana οργάνωσε στρατό στη Νότια Ινδία και επέστρεψε στη Σρι Λάνκα για να διεκδικήσει το δικαίωμά του στο θρόνο. Στη μάχη που ακολούθησε στις πεδιάδες γύρω από τη Sigiriya, ο στρατός του Kashyapa ηττήθηκε. Ο βασιλιάς επιχείρησε μια κίνηση τακτικής πάνω στον πολεμικό του ελέφαντα, την οποία οι στρατιώτες του ερμήνευσαν ως υποχώρηση και τον εγκατέλειψαν. Αντί να συλληφθεί από τον αδελφό του, ο βασιλιάς αυτοκτόνησε με το ίδιο του το σπαθί. Η βασιλεία του Κασγιάπα ως βασιλιάς της Σρι Λάνκα έληξε με αυτή την ήττα το 495 και ο Μογκαλλάνα έγινε βασιλιάς ως Μογκαλλάνα Α΄.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του βράχου και να θαυμάσουν τα αρχαία ερείπια, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων του παλατιού και των γύρω κήπων. Η ανάβαση στην κορυφή δεν είναι για τους αδύναμους, αλλά η θέα από την κορυφή αξίζει τον κόπο.

Το φρούριο περιβάλλεται από μια σειρά από τάφρους, τείχη και κήπους που σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν τον βασιλιά και την αυλή του. Οι κήποι ήταν διαμορφωμένοι σε ένα εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης νερού που χρησιμοποιούσε προηγμένες τεχνικές μηχανικής για τον έλεγχο της ροής του νερού σε όλη την πόλη. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τους κήπους και να θαυμάσουν το αρχαίο σύστημα άρδευσης που λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

Οι επισκέπτες της Sigiriya μπορούν επίσης να εξερευνήσουν το κοντινό Εθνικό Πάρκο Minneriya, το οποίο φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα άγριας ζωής, όπως ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και ελάφια sambar. Το πάρκο είναι επίσης ένας παράδεισος για τους παρατηρητές πουλιών, με πάνω από 160 είδη πουλιών να έχουν καταγραφεί στα σύνορά του.

Εν κατακλείδι, η Sigiriya είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφθείτε για όποιον ενδιαφέρεται να εξερευνήσει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σρι Λάνκα. Με το εκπληκτικό βραχώδες φρούριο, το εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης νερού και τη συναρπαστική ιστορία του, το Sigiriya προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά σε μια περασμένη εποχή που προκαλεί δέος και ταπεινότητα. Είτε είστε φανατικός λάτρης της ιστορίας, είτε λάτρης της φύσης, είτε απλά αναζητάτε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, η Sigiriya είναι ένας προορισμός που σίγουρα θα σας αφήσει μια μόνιμη εντύπωση.














Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: