Μια πόλη βυθισμένη κάτω από το νερό στο Γιουσουφέλι της Τουρκίας

 Ένα τεράστιο νέο φράγμα στη βορειοανατολική Τουρκία, το οποίο κατασκευάστηκε στον ποταμό Κορούχ στο Γιουσουφέλι, Αρτβίν, έχει αρχίσει να γεμίζει τον ταμιευτήρα του, βυθίζοντας σιγά-σιγά την πόλη, παρά τις πολυετείς διαμαρτυρίες των ντόπιων και των περιβαλλοντικών ομάδων. Οι 7.000 κάτοικοι της πόλης έχουν μετεγκατασταθεί από την κυβέρνηση σε νεόκτιστες πολυκατοικίες σε κοντινή απόσταση. Στον παλιό οικισμό, ο οποίος ήταν αποσυνδεδεμένος από τη γη, οι δρόμοι, οι οδοί και τα σοκάκια παρέμειναν στον πυθμένα και τα περισσότερα από τα κτίρια που ήταν βυθισμένα στο νερό έγιναν αόρατα. Το φράγμα Γιουσουφέλι υψώνεται 270 μέτρα (886 πόδια) πάνω από τον ποταμό Κορούχ (που αναφέρεται επίσης ως Τσορόχι) και ο υδροηλεκτρικός σταθμός του αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια τον Μάιο του 2023.

Τα περισσότερα από τα κτίρια που βυθίστηκαν στο νερό έγιναν αόρατα στο Γιουσουφέλι της Τουρκίας.


Όσοι έγιναν μάρτυρες των στιγμών που η συνοικία τους, η οποία μεταφέρθηκε για 7η φορά στην 153χρονη ιστορία της, θάφτηκε στο νερό με τις αναμνήσεις, παρακολουθούν για τελευταία φορά από μακριά τον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Όσοι έρχονται να δουν τη βυθισμένη πόλη από το εξωτερικό, βιώνουν συγκινητικές στιγμές. Ορισμένοι κάτοικοι μίλησαν στο DHA, λέγοντας ότι το σπίτι και ο κήπος του βυθίστηκαν κάτω από το νερό, ο καταστηματάρχης Muzaffer Cellat δήλωσε: "Εδώ, βλέπουμε το παρελθόν μας, το 55 ετών σπίτι και τον κήπο μας που έχει πλημμυρίσει. Με δυσκολία μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Εργάστηκα ως καταστηματάρχης για 55 χρόνια. Επί του παρόντος, το νερό έχει φτάσει στον πρώτο όροφο του σπιτιού μου". Ένας άλλος κάτοικος, ο Sadenur Tamyürek, δήλωσε: "Παρακολουθώ τις αναμνήσεις μας θαμμένες κάτω από το νερό με θλίψη. Κοιτάζω την προηγούμενη ζωή μας. Τα 40 χρόνια μας έχουν βυθιστεί. Τώρα προσπαθούμε να συνηθίσουμε σε μια νέα ζωή στο νέο οικισμό".

Με ύψος 275 μέτρα, το φράγμα είναι το ψηλότερο στην Τουρκία και το πέμπτο ψηλότερο φράγμα του είδους του στον κόσμο. Η άνοδος των υδάτων από μια τεχνητή λίμνη έχει βυθίσει σταδιακά το χωριό Γιουσουφέλι, αναγκάζοντας τις αρχές να μετεγκαταστήσουν την περιοχή για έβδομη φορά. Το φράγμα Yusufeli και το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας έχουν αρχίσει να συγκρατούν νερό, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2023.










Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: