Τα ζωγραφισμένα σπίτια από λάσπη του Tiébélé,Μπουρκίνα Φάσο

Η κοινότητα Tiébélé είναι η πατρίδα του λαού Kassena, μιας από τις παλαιότερες εθνοτικές ομάδες που εγκαταστάθηκαν στο έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο τον 15ο αιώνα.

Στο χωριό Tiébéle της Μπουρκίνα Φάσο, οι ντόπιοι είναι γνωστοί για τα καταπληκτικά παραδοσιακά σπίτια τους από οπτόπλινθους, τα οποία χτίζονται από τους άνδρες και διακοσμούνται περίτεχνα από τις γυναίκες στο εξωτερικό τους με γεωμετρικά μοτίβα. Η διαδικασία οικοδόμησης είναι εν μέρει ομαδικό έργο τέχνης, εν μέρει πνευματική πρακτική και εν μέρει εργασία αρχιτεκτονικής λεπτομέρειας.

Οι κάτοικοι της Kassena χτίζουν τα σπίτια τους εξ ολοκλήρου από τοπικά υλικά: χώμα, ξύλο και άχυρο.

Το χώμα που αναμιγνύεται με άχυρο και κοπριά αγελάδας υγραίνεται σε κατάσταση πλαστικότητας, ώστε να διαμορφωθούν σχεδόν κάθετες επιφάνειες. Σήμερα η τεχνική αυτή έχει αντικατασταθεί από τη χρήση λασπότουβλων που διαμορφώνουν τοίχους με θεμέλια που στηρίζονται σε μεγάλες πέτρες.

Τα σπίτια του Tiébélé έχουν πάχος πάνω από ένα πόδι και τα σπίτια είναι σχεδιασμένα χωρίς παράθυρα, εκτός από ένα ή δύο μικρά ανοίγματα που αφήνουν αρκετό φως για να βλέπουν οι κάτοικοι.

Μετά την κατασκευή, η γυναίκα διακοσμεί το εξωτερικό του τοίχου με χρωματιστή λάσπη και λευκή κιμωλία. Τα μοτίβα και τα σύμβολα προέρχονται είτε από την καθημερινή ζωή, είτε από τη θρησκεία και την πίστη.

Στη συνέχεια, ο τελειωμένος τοίχος γυαλίζεται προσεκτικά με πέτρες, με κάθε χρώμα να γυαλίζεται ξεχωριστά, ώστε τα χρώματα να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους. Τέλος, ολόκληρη η επιφάνεια επικαλύπτεται με μια διαφανή σκληρή προστατευτική επίστρωση που παρασκευάζεται από το βράσιμο λοβών του néré, του αφρικανικού δέντρου χαρουπιάς.

Η διακόσμηση γίνεται συνήθως λίγο πριν από την περίοδο των βροχών και προστατεύει τους εξωτερικούς τοίχους από τη βροχή.




Sources: Amusingplanet, Unesco, MessyNessyChic. Photos by Rita Willaer


Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: