Η παλιά πόλη Al Ula

Η παλιά πόλη Al Ula, επίσης γνωστή ως Deira, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος κοντά στην Al Ula στην επαρχία Madina της Σαουδικής Αραβίας. Αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Αλ Ουλά, καθώς αποτελείται από πολλά αρχαία κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς, τζαμιά και αγορές. Όλα αυτά τα ερείπια χρονολογούνται περίπου επτά αιώνες πριν, σύμφωνα με τους ιστορικούς, και η πόλη κατοικούνταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το χωριό φιλοξενεί περισσότερα από 900 παραδοσιακά κτίρια από λασπότουβλα, 100 από τα οποία έχουν ήδη αποκατασταθεί με παραδοσιακές μεθόδους δόμησης.



Η Παλιά Πόλη Al Ula είναι περισσότερο γνωστή για τα κτίρια από λασπότουβλα και για το γεγονός ότι είναι ένας πανάρχαιος οικισμός στη διαδρομή προσκυνήματος από τη Δαμασκό στη Μέκκα.

Τον 12ο αιώνα, η Παλιά Πόλη Al Ula αποτέλεσε σημαντικό οικισμό κατά μήκος της οδού προσκυνήματος από τη Δαμασκό στη Μέκκα. Η πόλη αντικατέστησε σταδιακά το Qurh, στα νότια της Al Ula, και αναφέρεται ευνοϊκά από τους ταξιδιώτες από τον 12ο έως τον 20ό αιώνα, όταν κατασκευάστηκε κοντά η σύγχρονη Al Ula. Τα σπίτια σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να συνδέονται το ένα με το άλλο, παρέχοντας οχύρωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άμυνα αποτελούσε προτεραιότητα για τους πρώτους κατοίκους της πόλης. Κάποια στιγμή, η πρόσβαση στην πόλη γινόταν από 14 πύλες, οι οποίες άνοιγαν το πρωί για να υποδεχτούν τους ταξιδιώτες, τους προσκυνητές και άλλους επισκέπτες και έκλειναν κάθε βράδυ. Η πρόσφατη κατάληψη της αρχαίας πόλης επέτρεψε στους ερευνητές να αρχίσουν να συγκεντρώνουν προφορικές ιστορίες, ζωγραφίζοντας μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή μέσα στα τείχη της.


Με το λαβύρινθο των πυκνοκατοικημένων δρόμων της, τα εκατοντάδες κτίρια από λασπότουβλα και ένα κολοσσιαίο φρούριο-φρουραρχείο, η Παλιά Πόλη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Βορειοδυτικής Αραβίας

Η Παλιά Πόλη Al Ula κατοικήθηκε από τον 12ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν οι τελευταίοι κάτοικοί της εγκατέλειψαν το αρχαίο χωριό για πιο σύγχρονες τοποθεσίες. Ακατοίκητη για περισσότερα από 40 χρόνια, η πόλη έκλεισε εντελώς το 2017 από τη Βασιλική Επιτροπή για την Al Ula. Τώρα έχει ανοίξει ξανά ως τουριστικός τόπος για όλο το χρόνο, με ανακαινισμένους δρόμους, κτίρια και αξιοθέατα και με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες. Με σχεδόν 900 σπίτια, 400 καταστήματα και πέντε πλατείες, η Παλιά Πόλη καλωσορίζει και πάλι τους ταξιδιώτες.





















Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: