Το παλαιότερο τραπεζικό σύστημα του κόσμου: του Μαρόκου

 

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι σιταποθήκες Igudar στο Μαρόκο είναι η αρχαιότερη τράπεζα στον κόσμο, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί να πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά από αυτό, αφού οι σιταποθήκες είναι τόσο παλιές όσο και τα βουνά στα οποία είναι χτισμένες.

Αυτές οι σιταποθήκες ανήκαν στους Αμαζόνες που εγκαταστάθηκαν στο Μαρόκο πριν από περισσότερα από 4000 χρόνια. Οι φυλές των Αμαζί ζούσαν κυρίως στο νότιο Μαρόκο, που είναι μια ορεινή περιοχή. Άρχισαν να χτίζουν σιταποθήκες στις σπηλιές και τους βράχους των βουνών.

Κάθε οικογένεια των Αμαζιέων κατείχε μια σιταποθήκη και αποθήκευε τα τιμαλφή της μέσα σε αυτήν. Αυτά τα τιμαλφή κυμαίνονταν από έγγραφα και όπλα μέχρι τρόφιμα και κοσμήματα. Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι ορισμένες σιταποθήκες ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να λειτουργούν ως καταφύγια σε περιόδους πολέμου. Ορισμένες είχαν αρκετό χώρο για γάτες για να προστατεύουν τα τιμαλφή από τα ποντίκια.

Οι Αμαζόνες είχαν διάφορους τρόπους διαχείρισης των σιταποθηκών. Πρώτον, είχαν ταμπλέτες (πίνακες) για να παρακολουθούν τα τιμαλφή και σε ποιον ανήκαν. Η διαχείριση ήταν ευθύνη ενός γραμματέα που ονομαζόταν Λαμίν.

Δεύτερον, κάθε φυλή επέλεγε αντιπροσώπους που αποτελούσαν ένα άλλο όργανο διαχείρισης: την Inflas. Η Inflas αποτελούνταν από 10 άτομα και κάθε σιταποθήκη είχε έναν κάτοχο κλειδιών που ονομαζόταν Amir.

Οι φυλές πλήρωναν τον Αμίρ μόνο για τις προσπάθειές τους να κρατήσουν τα τιμαλφή ασφαλή. Επιπλέον, τα μέλη της φυλής μπορούσαν να διαφυλάξουν και τις δικές τους σιταποθήκες. ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα από τα Igudar είναι το Agadir Imchguiguiguiln το οποίο έχει ηλικία άνω των 700 ετών. Πρόσφατες ανακαινίσεις αποκαλύπτουν ότι διαθέτει 130 σιταποθήκες, μια κεντρική πλατεία, ένα τζαμί, ακόμη και ένα κελί φυλακής. εκτός από τη φυσική τους αξία, την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, οι σιταποθήκες Igudar αντιπροσωπεύουν τη συλλογική εμπιστοσύνη μέσα στην κοινότητα και μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια, η μαροκινή κυβέρνηση εργάζεται για να αναγνωρίσει η Unesco τις σιταποθήκες ως διεθνή κληρονομιά μεγάλης σημασίας επίσης.









Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: