Το Πάσσαου είναι η πόλη των τριών ποταμών

Παίρνοντας το όνομά του από ένα από τα ρωμαϊκά φρούρια που είχαν χτιστεί στην περιοχή, το Πασσάου βρίσκεται στη συμβολή τριών ποταμών - του Δούναβη, του Ιν και του Ιλζ. Η πόλη προσφέρει ένα γραφικό ιστορικό κέντρο με πολλά αξιοθέατα - έναν καθεδρικό ναό, εκκλησίες, μουσεία και ένα ανάχωμα ιδανικό για ρομαντικό περίπατο. Για τους επισκέπτες με αθλητικό προσανατολισμό, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν χρήση ενός ποδηλατοδρόμου που πηγαίνει από το Πασσάου στη Βιέννη. Πολλοί τουρίστες με κρουαζιέρες στο ποτάμι εξερευνούν την πόλη.


Ιστορία μέχρι την Αναγέννηση

Η ρωμαϊκή εποχή του Passau χρονολογείται τουλάχιστον από το 2 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι ίδρυσαν την πόλη Boiodurum στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου αιώνα, ο Άγιος Σεβερίνους ίδρυσε ένα μοναστήρι στην πόλη. Η επισκοπή του Passau ιδρύθηκε το 739 και ήταν η μεγαλύτερη επισκοπή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Η περιοχή αποδείχθηκε σημαντικό εμπορικό κέντρο με εξειδίκευση στα κοιτάσματα αλατιού ακόμη και κατά τον Μεσαίωνα, καθώς οι έμποροι έφταναν στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του Δούναβη. Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, το Πασάου ήταν διάσημο για την κατασκευή σπαθιών.

Η πυρκαγιά, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και οι πλημμύρες

Μια πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης το 1662 και μετά από μεγάλη ανοικοδόμηση, αναδύθηκε μια πόλη μπαρόκ. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το Πασσάου ήταν ο τόπος εγκατάστασης τριών υπο-στρατοπέδων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν-Γκούζεν. Μετά τον πόλεμο, ο αμερικανικός τομέας δημιούργησε ένα στρατόπεδο για τους εκτοπισμένους. Το Πασσάου έχει καταστραφεί από πλημμύρες καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του- η τελευταία μεγάλη πλημμύρα σημειώθηκε μόλις το 2013.

Σημαντικές προσωπικότητες που έχουν επισκεφθεί το Passau

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το Πασσάου υπήρξε σημαντικός σταθμός για πολλούς αξιωματούχους. Ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α΄ παντρεύτηκε εκεί, ενώ η τότε μελλοντική αυτοκράτειρα Ελισάβετ, συχνά αναφερόμενη ως Σίσι, διέμεινε εδώ για έξι ημέρες καθ' οδόν προς το γάμο της στη Βιέννη.

Το στολίδι της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, κατασκευασμένος σε ιταλικό μπαρόκ στυλ χάρη στον αρχιτέκτονα Carlo Lurago, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει τα γοτθικά χαρακτηριστικά της ανατολικής χορωδίας. Ο καθεδρικός ναός είναι περισσότερο γνωστός για την ύπαρξη του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού οργάνου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. (Μόνο ένα όργανο στο Λος Άντζελες είναι μεγαλύτερο.) Το όργανο διαθέτει 17.774 σωλήνες και 233 μητρώα. Χρειάστηκαν 17 χρόνια για τη διακόσμηση του καθεδρικού ναού και την κατασκευή των πλευρικών βωμών. Ο στολισμός από στόκο περιλαμβάνει περίπου 1.000 φιγούρες, όπως προφήτες και χερουβείμ. Ο κεντρικός τρούλος απεικονίζει τον Θεό Πατέρα ένθρονο. Ο επίχρυσος άμβωνας προέρχεται από το 1720.


Το Μουσείο Γυαλιού - The Glass Museum

Όπως κι αν αποφασίσετε να περάσετε το χρόνο σας στο Πασσάου, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο Γυαλιού του Πασσάου, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή γυαλιού της Βοημίας στον κόσμο. Περισσότερα από 15.000 αντικείμενα από το 1700 έως το 1950 εκτίθενται σε τέσσερις ορόφους. Οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να δουν γυάλινα αντικείμενα διαφόρων στυλ, όπως μπαρόκ, ροκοκό, αυτοκρατορίας, μπιντερμαγιέρ, αρ νουβό και αρ ντεκό. Είτε έχετε είτε όχι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γυαλί, δεν θα απογοητευτείτε.


Veste Oberhaus

Το φρούριο Veste Oberhaus δεσπόζει πάνω από την πόλη. Όταν ο επίσκοπος Ulrich έγινε ο πρώτος πρίγκιπας-επίσκοπος της πόλης το 1217, ίδρυσε ένα κάστρο στη θέση αυτή. Ενώ το οχυρό χρησίμευσε ως στρατιωτική φυλακή κατά τη διάρκεια του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, σήμερα στεγάζει το μεγαλύτερο μουσείο της πόλης στην Κάτω Βαυαρία. Το μουσείο επικεντρώνεται στην ιστορία του Passau από την εποχή του εμπορίου αλατιού και παρουσιάζει επίσης γοτθική και μπαρόκ τέχνη καθώς και πορσελάνη. Ένα μουσείο πυρόσβεσης και ένα εστιατόριο βρίσκονται επίσης στις εγκαταστάσεις. Η ακρόπολη προσφέρει εκπληκτική θέα στην πόλη. Παρατηρήστε πώς τα τρία ποτάμια έχουν διαφορετικά χρώματα - υπάρχει ο σκούρος Ilz, ο μπλε Δούναβης και ο ανοιχτοπράσινος Inn.

Το δημαρχείο

Η πρόσοψη και το εσωτερικό του νεογοτθικού δημαρχείου, που χτίστηκε από το 1889 έως το 1892, είναι εντυπωσιακά. Παρατηρήστε τα σημάδια νερού από παλιές πλημμύρες στον τοίχο - η μεγάλη πλημμύρα έγινε το 1501. Ο πύργος Rauthausturm του δημαρχείου διαθέτει ένα καμπανάκι που είναι το μεγαλύτερο στη Βαυαρία.

Αβαείο Niedernburg

Το αβαείο του Niedernburg ιδρύθηκε το 740 και φιλοξένησε μοναχές βενεδικτίνες ήδη από το 1000 μ.Χ. Στη ρωμανική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, δείτε τα πολυάριθμα ουγγρικά στεφάνια στο φέρετρο της πρώην ηγουμένης βασίλισσας Γκιζέλα. Η σύζυγος του βασιλιά Στέφανου της Ουγγαρίας κατέφυγε στο μοναστήρι το 1046, μετά το θάνατο του συζύγου της.

Η Νέα κατοικία -The Neue Residence

Η μπαρόκ Neue Residence, που χτίστηκε από το 1712 έως το 1730, διαθέτει εξαιρετικές διακοσμήσεις από στόκο και μια εκπληκτική ζωγραφική οροφής με τους θεούς του Ολύμπου. Η περίτεχνη σκάλα είναι μία από τις πιο όμορφες στη Γερμανία. Στο παλάτι στεγάζεται ο καθεδρικός ναός και το μουσείο της Επισκοπής.

Δύο μουσεία στην πόλη

Το Ρωμαϊκό Μουσείο βρίσκεται στη θέση ενός από τα πρώην ρωμαϊκά οχυρά. Περιλαμβάνει εκθέματα με αντικείμενα από τη λίθινη εποχή, τη ρωμαϊκή εποχή και τον Μεσαίωνα. Εκτίθενται, για παράδειγμα, πήλινα σκεύη, όπλα, κεραμικά, κοσμήματα, χάλκινα αγαλματίδια και επιτύμβιες στήλες. Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης είναι ο μοναδικός εκθεσιακός χώρος μοντέρνας τέχνης στην Κάτω Βαυαρία και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Η εκκλησία προσκυνήματος του Mariahilf

Υπάρχουν και άλλα αξιοθέατα εκτός του κέντρου της πόλης. Τριακόσια είκοσι ένα σκαλοπάτια θα σας οδηγήσουν στην Προσκυνηματική Εκκλησία του Mariahilf, που ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Εκεί προσευχήθηκε ο αυτοκράτορας Λεοπόλδος Α' για νίκη επί των Τούρκων και η προσευχή του εισακούστηκε. Η Παναγία στον μπαρόκ κεντρικό βωμό είναι αντίγραφο μιας απεικόνισης του Lucas Cranach του πρεσβύτερου.

Μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή από την Πράγα

Το Πασσάου προσφέρει μια ποικιλία από αξιοθέατα, είτε το ενδιαφέρον σας είναι η ρωμαϊκή εποχή, είτε η σύγχρονη τέχνη, είτε η υαλουργία. Το ταξίδι σας στο Πασσάου δεν ολοκληρώνεται με μια επίσκεψη στον υπέροχο μπαρόκ καθεδρικό ναό του, ενώ υπάρχουν επίσης εκκλησίες που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν. Κάντε μια βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας και στα γραφικά σοκάκια, και απολαύστε το νόστιμο φαγητό σε ένα από τα απολαυστικά καφέ ή εστιατόρια. Σε απόσταση μόλις τεσσάρων ωρών από την Πράγα, το Πασσάου είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια ημερήσια εκδρομή από την πρωτεύουσα της Τσεχίας.










Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: