Επίσκεψη στο Gásadalur , ένα μικρό χωριό σε ένα από τα νησιά Φερόε

 Το Gasadalur είναι ένα μικρό χωριό σε ένα από τα νησιά Φερόε. Αυτό το μέρος προσελκύει επισκέπτες από μακριά και από παντού λόγω των όμορφων τοπίων του, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη Múlafossur.Οι επισκέπτες που έρχονται εδώ απολαμβάνουν επίσης τη θέα της Κοιλάδας των Χηνών, των άγριων χηνών, των κουφονιών και άλλων αξιοθέατων του νησιού Vágar. Είναι επίσης ένα ιδανικό μέρος για πεζοπόρους. Το Gasadalur είναι μια τέλεια επιλογή για όσους αναζητούν ήσυχα αξιοθέατα και μεγάλους περιπάτους.Θα επικεντρωθούμε σε όσα έχει να προσφέρει αυτό το μικρό χωριό στους επισκέπτες και σε άλλα γειτονικά αξιοθέατα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να κάνετε την πεζοπορία σας εκεί επιτυχημένη και αξέχαστη.

Photo: stignygaard

Το Gasadalur είναι ένα από τα πιο απομονωμένα χωριά στα νησιά Φερόε της Δανίας. Αυτό το μικρό χωριό φιλοξενεί δώδεκα άτομα. Πριν ολοκληρωθεί ο δρόμος με το ένα τούνελ το 2004, ήταν δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί.

Οι μόνες διαθέσιμες επιλογές όταν επισκεπτόταν κανείς το χωριό Gasadalur ήταν μια επίπονη πεζοπορία γύρω από το βουνό, η χρήση σκάφους ή η πτήση εκεί με ελικόπτερο. Όλα αυτά ήταν δύσκολα, ακριβά ή και τα δύο, καθιστώντας το σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο. Αυτό έκανε το Gasadalur σχεδόν μια πόλη-φάντασμα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο πληθυσμός του χωριού μειωνόταν κάθε χρόνο. Κανείς δεν ήταν πρόθυμος να κάνει τα δύσκολα ταξίδια σε αυτό το μικρό χωριό, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά στη γωνία του νησιού Vágar. Παρά τα γραφικά χαρακτηριστικά του, το Gasadalur παραλίγο να καταρρεύσει λόγω της δυσπρόσιτης θέσης του.

ι περισσότεροι άνθρωποι που επέλεξαν να περπατήσουν προς το Gasadalur έπρεπε να περάσουν από τις μεγάλες απότομες πλαγιές του βουνού Eysturtindur. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έκαναν αυτή την αναγκαστική πεζοπορία μια επίγεια κόλαση το χειμώνα. Πρέπει να προετοιμαστείτε για την πεζοπορία, διότι δεν είναι περίπατος στο πάρκο.Υπήρξε μια σημαντική ανακάλυψη όταν ολοκληρώθηκε το 2006 μία από τις σήραγγες μιας λωρίδας μέσα από το βουνό Eysturndur. Αυτός ο δρόμος άνοιξε το μικρό χωριό στον κόσμο και είναι ο λόγος που πολλοί περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να επισκέπτονται το Gasadalur.


Επειδή όμως ο δρόμος μέσα από το βουνό είναι μόνο μια σήραγγα μονής λωρίδας, πρέπει να περιμένετε στην είσοδο αν υπάρχει αντίθετη κυκλοφορία.

Χωρικοί και ταξιδιώτες εκτιμούν όλοι την κατασκευή αυτού του δρόμου με σήραγγα. Έχει αυξηθεί ο πληθυσμός του χωριού και ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται το χωριό Gasadalur.

Τι να κάνετε στο Gasadalur Village

Το Gasadalur μπορεί να είναι μικρότερο από άλλα χωριά των Νήσων Φερόε, αλλά δεν λείπουν ποτέ οι εκπληκτικές απόψεις και οι δραστηριότητες πεζοπορίας. Το τοπίο του νησιού Vágar είναι ένα εκπληκτικό αξιοθέατο. Σκεφτείτε να κάνετε τα εξής όταν επισκεφθείτε το Gasadalur:

Πηγαίνοντας στον καταρράκτη Múlafossur στο Gásadalur


Ο καταρράκτης Múlafossur στο Gásadalur είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να δείτε όταν επισκέπτεστε τις Νήσους Φερόες. Είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα λόγω της εκπληκτικής του θέας. Οι σταγόνες από αυτόν τον καταρράκτη καταλήγουν κατευθείαν στον Ατλαντικό Ωκεανό, δημιουργώντας μια πανοραμική θέα που αξίζει τον κόπο.


Μπορείτε επίσης να δείτε το ψηλότερο βουνό στο νησί Vagar. Το βουνό Árnafjall υψώνεται 722 μέτρα στον αέρα. Το τοπίο γύρω του κόβει την ανάσα.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν στο χωριό Gasadalur κατευθύνονται κατευθείαν στο σημείο θέασης Múlafossur για να δουν τον καταρράκτη. Βρίσκεται περίπου 300 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο, έναν χαλικόδρομο που οδηγεί απευθείας σε αυτό το εντυπωσιακό σημείο. Μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας ακριβώς στη διασταύρωση όπου αρχίζει ο χαλικόδρομος.

Ο δρόμος προς το σημείο θέασης του καταρράκτη περνάει μέσα από μια πύλη. Η πύλη αυτή παραμένει κλειστή για να μην κατεβαίνουν πρόβατα! Μπορείτε να δείτε καθαρά τον καταρράκτη από αυτό το σημείο, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετά κοντά για φωτογράφηση.Συνεχίστε να περπατάτε στο δρόμο μέχρι να φτάσετε στη σκάλα. Αν είστε αρκετά γενναίοι, κατεβείτε με τα πόδια τις σκάλες. Να είστε προσεκτικοί γιατί τα σκαλοπάτια μπορεί να γλιστρούν και οι χειρολισθήρες είναι χαλαρές.

Θα δείτε μια προειδοποιητική πινακίδα που σας λέει να μην κατεβείτε στο νερό. Προφανώς, μερικοί άνθρωποι την αγνοούν - μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε, αλλά θυμηθείτε να είστε προσεκτικοί.


Photo: DavideGorla

Πεζοπορία 

Photo: arne-list

Η πεζοπορία είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το χωριό. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας τη φωτογραφική σας μηχανή για να φωτογραφίσετε αναμνήσεις από αυτό το εκπληκτικό μέρος.

Η σύντομη πεζοπορία ξεκινά από την πύλη του σημείου θέασης Gasadalur. Στη συνέχεια ακολουθείτε ένα μονοπάτι που διασχίζει τον καταρράκτη σε μια μικρή γέφυρα μέσα από το χωριό Gasadalur. Από αυτά τα σημεία μπορείτε να δείτε την όμορφη θέα του νησιού των Μυκηνών.Η πλήρης πεζοπορία ξεκινά από ένα χωριό πριν από το Gasadalur που ονομάζεται Bour και ακολουθεί ένα παλιό μονοπάτι του χωριού που χρησιμοποιούσαν αρχικά οι χωρικοί πριν από την κατασκευή της σήραγγας αυτοκινήτων. Αυτή η πεζοπορία διαρκεί συνήθως περίπου 2-3 ώρες και καλύπτει 3,5 χιλιόμετρα.

Η πεζοπορία κατά μήκος αυτού του παλιού μονοπατιού δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο. Περνάει μέσα από έναν λόφο Gasadals Brekkan κατά μήκος της διαδρομής με απότομες κλίσεις. Θα ήταν καλύτερο αν κατεβαίνατε επίσης μια απότομη κατάβαση καθώς πλησιάζετε στο χωριό Gasadalur.

Χρειάζεστε τον κατάλληλο εξοπλισμό πεζοπορίας για να αναλάβετε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο μονοπάτι. Ορισμένα σημεία είναι χορταριασμένα, αλλά γίνεται πιο τραχύ με χαλίκι καθώς πλησιάζετε στο χωριό Gasadalur. Μην το επιχειρήσετε αν έχετε μικρά παιδιά.

Δείπνο στο Gásadalsgarður Café

Το Gasadalur μπορεί να είναι το μικρότερο χωριό των Νήσων Φερόε, αλλά διαθέτει εγκαταστάσεις για την ευημερία του επισκέπτη. Υπάρχει δημόσια τουαλέτα, ξενώνας και καφετέρια που σερβίρει τοπικά φαγητά των Φερόων. Το μενού αποτελείται από παραδοσιακό ψωμί των Φερόων με γαρνιτούρες και κέικ. Μπορείτε επίσης να βρείτε ζεστά ροφήματα για τις ψυχρές ημέρες.

Το Gásadalsgarður Café είναι μια δομή πολλαπλών χρήσεων. Χρησιμεύει επίσης ως σφαγείο για μία εβδομάδα κάθε χρόνο, συνήθως το φθινόπωρο, όταν είναι η ώρα της σφαγής. Έτσι, μπορείτε να περιμένετε κρέας στο μενού του καφέ.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν επισκέπτεστε το Gasadalur


Εκτός από τις κύριες δραστηριότητες που περιγράφονται, μπορείτε να κάνετε και άλλα διασκεδαστικά πράγματα όταν έρχεστε στις Νήσους Φερόε. Η λίμνη Sørvágsvatn προσφέρει μοναδική και εκπληκτική θέα. Μια πεζοπορία μισής ημέρας κατά μήκος των ακτών της θάλασσας Drangarnir έχει επίσης πράγματα να θαυμάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Μπορείτε επίσης να πάτε στο σημείο θέασης Trøllkonufingur ή να πάρετε το πλοίο για το Mykines για να δείτε τους πιθήκους, αν ήσασταν άτυχοι και δεν τους είδατε στο χωριό Gasadalur. Αυτό το ταξίδι στο Mykines σας δίνει επίσης τη δυνατότητα πεζοπορίας σε έναν ιστορικό φάρο.

Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε το Gasadalur

Το Gasadalur είναι το καλύτερο μέρος για μια εκδρομή στα αξιοθέατα των Νήσων Φερόε. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να πάτε εκεί σε μια καθαρή μέρα, η οποία συμβαίνει αξιόπιστα το καλοκαίρι από τα τέλη Μαΐου έως τον Αύγουστο. Είναι η τέλεια χρονική στιγμή για να δείτε τους εμβληματικούς γλαυκοπίθηκους γύρω από αυτό το χωριό.

Είναι εντάξει να επισκεφθείτε αυτό το χωριό οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Ωστόσο, θα χάσετε μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε εδώ, και οι χειμώνες μπορεί να είναι αρκετά αμείλικτοι.

Πώς να φτάσετε στο Gasadalur

Μπορείτε να φτάσετε σε αυτό το μικρό, απομονωμένο χωριό με διάφορα μέσα. Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας και οι παρακάτω είναι οι διαθέσιμες επιλογές:

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο χωριό Gasadalur από το αεροδρόμιο Vagar. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Δημόσιες συγκοινωνίες

Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τη διαδρομή και τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Περπάτημα

Μπορείτε να περπατήσετε για μια ώρα από το χωριό Bour μέχρι το Gasadalur. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα. Μια άλλη επιλογή είναι να περπατήσετε από το Sandavagur κοντά στο αεροδρόμιο Vagar μέχρι το Gasadalur, μια διαδρομή 7 ωρών. Και οι δύο διαδρομές περιλαμβάνουν τη διέλευση από δύσβατα εδάφη που είναι δύσκολο να ανέβετε και σχεδόν αδύνατο για μικρά παιδιά.

Πού να μείνετε όταν επισκέπτεστε το Gasadalur

Το Gasadalur είναι ένα μικρό χωριό με μόνο 26 σπίτια. Ευτυχώς, διαθέτει υπηρεσίες διαμονής για τους επισκέπτες. Μπορείτε να μείνετε σε ένα Airbnb δίπλα στο καφενείο ή στα Mulafossur Cottages. Είναι πιο μοναδικό αλλά λίγο πιο ακριβό.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε ολόκληρες τις Νήσους Φερόε, στην κεντρική πόλη Tórshavn θα πρέπει να βρείτε υπηρεσίες διαμονής. Είναι πιο άνετα, λιγότερο εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και βρίσκονται κοντά σε άλλες εγκαταστάσεις.



Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: