Το χωριό Shirakawa-Mura μοιάζει με καρτ ποστάλ

 Το Shirakawa-Mura είναι ένα ορεινό χωριό που φημίζεται για τα τουλάχιστον 300 ετών παραδοσιακά σπίτια του τύπου gassho-zukuri-στο Gifu της Ιαπωνίας. Σήμερα, το χωριό διαθέτει 114 σωζόμενα σπίτια σε στυλ gassho-zukuri που σημαίνει τα χέρια ενωμένα σε προσευχή. Ως "πνευματική πατρίδα" για τους Ιάπωνες, το χωριό Shirakawa-Mura καταχωρήθηκε ως ζώνη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1995.


Η αρχιτεκτονική αυτών των γραφικών σπιτιών εξελίχθηκε τέλεια για να προσαρμοστεί στο χιονισμένο κλίμα της περιοχής. Δηλαδή, η απότομη αχυρόστρωτη στέγη κατανέμει το βάρος του συσσωρευμένου χιονιού, ενώ παράλληλα μειώνει τις εργασίες απομάκρυνσης του χιονιού. Κάθε σπίτι έχει επίσης αετώματα που βλέπουν προς βορρά/νότο, γεγονός που επιτρέπει στο χιόνι να λιώνει την ημέρα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι αυτά τα παλιά σπίτια είναι χτισμένα εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά χωρίς ούτε ένα καρφί.

Λειτουργώντας επίσης ως υπαίθριο μουσείο, το χωριό επιτρέπει στους επισκέπτες να μείνουν στα σπίτια και να βιώσουν τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι Ιάπωνες τα παλαιότερα χρόνια. Μπορούν να απολαύσουν τη ρουστίκ αίσθηση των γευμάτων που ετοιμάζονται στην εστία, τη σοφίτα που λειτουργεί ως υπνοδωμάτιο, καθώς και το νοσταλγικό μπάνιο και την κουζίνα.















Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις: